Живот под наем или покупка на имот, кое е по-изгодно?

2012-02-13 17:16:04

Източник: www.profit.bg

Понижението в цените на имотите през последните години накара много собственици да отлагат продажбата в изчакване на по-добри времена. И докато чакат, много от тях решават да ги пуснат под наем, за да си помагат с вноската по ипотечния кредит, който най-вероятно са теглили за покупката на неосновен имот.

Засилената конкуренция между наемодателите от друга страна се усеща в значителното понижение на нивата на наемите на отдаваните имоти, в противен случай последните седят дълго празни, което е нерентабилно.

Стигна се до ситуация, при която наемателите спокойно могат да наемат обзаведено двустайно жилище в нормален квартал за 200 евро. За последните разбира се остава открит въпросът дали да закупят имот или да живеят под наем?

Всъщност това кое от двете е по-изгодно до голяма степен зависи от два фактора - на първо място наличието на възможности (спестени средства за първоначалната вноска) и ясен времеви хоризонт и от друга страна- възприемането и очакванията за развитието на пазара на имоти и наеми.

Ако изискваната в повечето случаи от банките сума за самоучастие в размер на поне 20% не е налична, то отговорът на въпроса е ясен, а алтернативата е само една - живот под наем.

Не е толкова ясно обаче дали е по-добре да си купим имот, ако имаме спестени средства. Все повече агенции ни заливат със съвети колко е добре да се купи имот в момента, предвид на „несигурността на еврото“ (странно какви специалисти са последните в тази насока) и кризисната ситуация, като твърдят, че инвестицията в имот е добра защита от инфлация. Последните обаче забравят да направят едно сравнение с базовата алтернатива на това да се купи имот, за да се сравни кое е финансово по-изгодно.

Разбира се трябва да уточним, че освен чистата финансова гледна точка, превес във вземането на подобно решение и избор може да направи и желанието да се поддържа определен стандарт на живот.

Налице са различни калкулатори, които сравняват от чисто финансова гледна точка кое е по-изгодно.

Това какъв ще е резултатът от един калкулатор зависи от заложените данни. И докато последните се променят непрекъснато, то можете периодично да правите справка (например всяка година да актуализирате), за да имат видимост какво се случва и дали да започнете да мислите за покупка или не.

При залагане на наем за двустаен апартамент от 200 евро в София и цена на имота от 50 000 евро за подобен, както и 20% самоучастие и кредит при 8% фиксирана лихва, то резултатът от калкулатора, смятащ кое е по-изгодно, е доста интересен.

Оказва се, че при подобни залагания, дори и при очаквания за изпреварващ ръст на нивата от наемите от над един и половина пъти този на цените на имотите (в един оптимистичен вариант, при който имотите поскъпват с 3% годишно следващите 30 години, а наемите се повишават с 5% годишно), то покупката на имот не е финансово изгодна през следващите 30 години.

Причините за това можем да търсим по няколко направления – високите лихви и ниските нива на наемите, в сравнение с цените на имотите.

Определено можем да кажем, че в близките години едва ли можем да очакваме драстично понижение на лихвите, предвид факта, че страната ни винаги ще се отличава с по-висока рискова премия.

Факторите, които могат да доведат до наклон на везните и това покупката да стане по-изгодна в определен момент (примерно след 13-15 години), това са перспективите за поскъпване на имотите с по-ускорени темпове.

И докато на база на данните от калкулатор едва ли можете да вземете дългосрочно решение, предвид на несигурността на това, което ще се случва, то можем да видим краткосрочните ползи от това да живеете под наем.

При изходните данни за първите три години (когато ефекта е и най-голям) ще пестите по 3 435 евро на година, което си е близо 560 лева на месец, или една доста добра спестена сума.


Към новините