Земята в Северозападна България с потенциал за растеж

2011-11-24 12:57:23

Източник: www.profit.bg

Земеделската земя в Северозападна България е със сериозен потенциал за ръст в цената си през 2012 г.

Причините за това са няколко, а именно: лекото изоставане в цената, спрямо останалите области в страната, покупките на големи масиви от местни и чуждестранни компании в региона, както и притежаваните хиляди декари от най-големите фондове у нас.

Малко статистика:

По данни към 31 октомври 2011 г. трите най-големи публични компании, инвестиращи в земеделска земя притежават съвкупно над 155 000 дка земи във Видинско, Монтана и Враца.

В региона са общо 37.3% от инвестициите на Агро Финанс, 22% от тези на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя и 17 на сто от вложенията в земя на Адванс Терафонд.

Покупките:

Само в разстояние на 4-5 месеца покупки в региона осъществиха Си Ес Ай Еф, дружество, контролирано от Цветелина Бориславова, закупила наскоро и Българо-американска кредитна банка и китайската държавна компания Тянджин агробизнес къмпани, арендовала 20 000 дка, голяма част от тях в община Бойница.

Компания ще отглежда в най-бедната община в ЕС царевица, люцерна и слънчоглед, като за целта ще вложи 30 млн. евро.

Цените:

Необработвани през годините и собственост на едни от най-бедните българи, земеделските масиви в региона отстъпват леко от останалите райони на страната.

Продажбите й през последните години са именно с цел прехрана, или попълване на семейния бюджет. Въпреки многото продавачи, земите в Северозападна България отчитат ръст от началото на годината и вече преминаха границата от 300 лв./дка.

Насочването на капитали към региона през 2011 г. и евентуално през 2012 г. ще повиши допълнително цената най-вече на по-големите от 10 дка масиви.


Към новините